Τα χαλιά σας αξίζουν μια μικρή περιουσία και χρειάζονται την προσοχή σας, παρόλα αυτά όμως πολλές φορές δημιουργούνται από απροσεξία δυσάρεστες καταστάσεις, μια λαδιά, λίγος καφές ή τσάι, ένα ποτό είναι οι πιο συνηθισμένοι λεκέδες που σχετικά εύκολα μπορείτε να καθαρίσετε τοπικά μόνοι σας. Πριν ασχοληθείτε όμως με κάποιο λεκέ κάνετε μια δοκιμή σε κάποια άκρη του χαλιού σας με ένα λευκό πανάκι εάν δείτε ότι ξεβάφει τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο καθαριστήριο για το καθαρισμό του. Πάντα θα καθαρίζεται το λεκέ από έξω προς το κέντρο του προς αποφυγή απλώματος. Μετά το καθαρισμό μπορείτε να στεγνώσετε την υγρασία στο χαλί σας με ένα πιστολάκι μαλλιών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο πιο σύντομα επέμβετε τόσο πιο εύκολα θα καθαρίσει. Παρακάτω υποδεικνύουμε τρόπους καθαρισμού λεκέδων:

Καφέδες – χυμοί - ποτά: απορροφήστε με χαρτί κουζίνας την υγρασία και κατόπιν τρίβεται με υγρό πανί ποτισμένο σε λευκό ξύδι(αν χρειαστεί βάλτε λίγο αραιωμένο άχρωμο υγρό πιάτων). Τέλος το ξεβγάζεται με νερό.

Λιπαροί λεκέδες(λάδι – σάλτσες): Απορροφήστε το λεκέ με χαρτί κουζίνας και τρίψτε ελαφρά με ένα πανί ποτισμένο σε αραιωμένο άχρωμο υγρό πιάτων ή καθαρή βενζίνα. Τέλος ξεβγάζεται με νερό.

Αυγό : με ένα κουταλάκι μαζεύεται τη μεγαλύτερη ποσότητα του αυγού και μετά με ένα πανάκι βουτηγμένο σε κρύο αλατόνερο τρίβουμε το λεκέ. Τέλος ξεβγάζουμε με νερό.

Βαφή νυχιών - κραγιόν: Ποτίζεται ένα πανάκι με ασετόν και ταμπονάρετε το λεκέ.

Μπογιές: Αφού αφαιρέσετε τη μεγάλη ποσότητα με ένα κουταλάκι ποτίζεται ένα πανάκι σε καθαρή βενζίνα και ταμπονάρετε το λεκέ.

Μελάνι : Ποτίζετε ένα απορροφητικό πανί με καθαρό οινόπνευμα και ταμπονάρετε το λεκέ, Προσοχή ποτέ ζεστό νερό ή τρίψιμο στο μελάνι.

Τσίχλα: με παγάκια παγώνετε την τσίχλα και την αφαιρείτε με ένα κουταλάκι, υπολείμματα τσίχλας καθαρίζονται με ένα πανάκι που έχουμε ποτίσει σε καθαρή βενζίνα.

Σκουριά: ρίχνεται αλάτι πάνω στη σκουριά κατόπιν στάζετε λίγες σταγόνες λεμονιού το αφήνεται 4 - 5 ώρες και ξεβγάζεται με νερό.

Πίσσα : Διαβρέχετε το λεκέ με λίγο πετρέλαιο, ταμπονάρετε με απορροφητικό πανί ή χαρτί κουζίνας και έπειτα τρίβετε ελαφρά με ένα πανί ποτισμένο σε καθαρή βενζίνα.

Κερί: Βάζετε επάνω στο λεκέ 2-3 στρώσεις χαρτί κουζίνας και με ένα σίδερο σιδερώματος ελαφρώς ζεστό σιδερώνουμε. Εάν η ποσότητα του κεριού είναι μεγάλη αλλάζεται το χαρτί με νέο και συνεχίζετε. Προσοχή στα συνθετικά χαλιά μοκέτες από τη θερμοκρασία του σίδερου.

Ούρα από κατοικίδια : Απορροφήστε με χαρτί κουζίνας τα υγρά, ψεκάστε διάλυμα χλιαρού νερού με λευκό ξίδι σε ποσότητα 1 προς 1, αφήνεται 10 με 15 λεπτά και κατόπιν με χαρτί κουζίνας παίρνεται την υγρασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ καυστικά καθαριστικά.. Μη τοποθετείτε ποτέ πάνω στα χαλιά σας γλάστρες. Βαριά έπιπλα που πατάνε πάνω σε χαλιά πρέπει σε τακτά διαστήματα να μετακινούνται λίγο ώστε το πέλος να επανέρχεται. Μπορείτε να το βοηθήσετε εάν το ψεκάσετε με λίγο νερό και βουρτσίσετε το σημείο που έχει πατηθεί. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα σκουπίστε τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα προς τη φορά του πέλους καλό είναι ή ισχύς της σκούπας να μην ξεπερνάει τα 700w. Mία φορά το μήνα θα πρέπει να κάνετε ένα ελαφρύ τίναγμα με το χέρι σας στη πίσω πλευρά του χαλιού. Καθαρίζετε πάντα το χώρο κάτω από το χαλί. Η αποθήκευση των χαλιών να γίνεται πάντα σε οριζόντια και λεία επιφάνεια και ποτέ όρθια προς αποφυγή τσακίσματος. Να θυμάστε ότι τα χαλιά σας χρειάζονται μία φορά το χρόνο βαθύ καθαρισμό για να διατηρούν το πέλος και τα χρώματά τους, αλλά και για λόγους υγείας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες οδηγίες ή συμβουλές.